Ontwerpproces

Kennismaken

Allereerst kom ik langs voor een kennismakingsgesprek. Dan bespreken we wat je graag in de tuin zou willen, denk bijvoorbeeld aan terrassen, speelruimte voor kinderen, (fruit)bomen, vijver, schuttingen of hagen, verlichting enz. Tevens bespreek ik het budget en de termijn waarin het nieuwe ontwerp gerealiseerd moet worden. Ook (gedeeltelijk) zelf de tuin aanleggen in een langere periode is een mogelijkheid. 


Vervolgens bekijk ik de tuin voor de mogelijkheden en wat voor sfeer wenselijk is. Houd je van een romantisch stijl of ga je meer voor een strakke groene tuin? Is een onderhoudsarme tuin een wens of juist een tuin met een moestuingedeelte? Misschien heb je nu nog geen idee van tuinstijlen, daar kan ik in de loop van het gesprek mee helpen. Kijk bij Inspiratie voor tuinstijlen.


Waarschijnlijk kun je wel aangeven wat je niet in de tuin wilt hebben aan verharding, soort planten of welke sfeer niet bij je past. Dit is minstens zo belangrijk als weten wat je wel wilt.


Schetsen

Nadat we het eerste gesprek hebben gehad, werk ik een projectplan uit. Bij goedkeuring ga ik aan de slag: ik maak een basistekening van de tuin met daarin de vaste elementen zoals woonhuis, schuur of bomen en schuttingen die moeten blijven. Daarnaast maak ik een aantal ontwerpschetsen die we bespreken. Je hoeft niet meteen voor één ontwerp te kiezen, vaak kunnen diverse delen van de verschillende ontwerpschetsen gecombineerd worden en eventueel aangevuld worden met nieuwe wensen.

Ontwerp

Als na het gesprek duidelijk is naar welke ontwerpschets de voorkeur uitgaat, maak ik een definitief (digitaal) tuinontwerp waarin de vaste elementen zijn opgenomen zoals bestrating, tuinhuisje en schuttingen.

Ook de beplanting is in het definitieve ontwerp ingetekend en in een apart beplantingsplan staat duidelijk aangegeven welke plant waar moet komen te staan.


Het digitale ontwerp wordt in kleur uitgewerkt zodat een goed beeld ontstaat van de sfeer in de nieuwe tuin, zie Portfolio


Beplantingsplan

Dit is een gedetailleerde uitwerking van de beplanting in het definitieve tuinontwerp. Hierin wordt met nummers, gekoppeld aan de nummers van de beplantingslijst, aangegeven welke boom, heester of plant waar moet komen te staan. De beplantingslijst is belangrijk voor de hovenier en/of kweker omdat daarin de precieze plantennamen in het Nederlands en Latijn staan, de kenmerken en het aantal stuks dat moet worden aangeschaft.

Via Pinterest laat ik foto's zien van de sfeer die de planten geven die in het beplantingsplan staan.   

Uitvoering  

Er ligt nu een tuinontwerp en een beplantingsplan waarmee je iets kan doen. Zelf aan de slag in de tuin, een hovenier opdracht geven of gedeeltelijk een aannemer het werk laten doen.

Ik kan eventueel bij drie hoveniers een offerte opvragen om voor de aanleg een zo goed mogelijke prijs te krijgen maar je kunt natuurlijk ook zelf een hovenier inschakelen. 

Vaak is met de hovenier te bespreken welke werkzaamheden hij gaat doen en welke je zelf wil doen.

Als je hulp nodig hebt met de beplanting bestellen en inplanten, ben ik daarvoor ook beschikbaar.


Onderhoud

Als je het onderhoud zelf wilt doen maar is je kennis onvoldoende of ontbreekt de ervaring met nieuwe planten, dan maak ik graag een onderhoudsplan. Daar staat in wat de kenmerken van de bomen, heesters en planten zijn, en wanneer en hoe ze gesnoeid en bemest moeten worden.

Uiteraard is een onderhoudsplan niet nodig als een hovenier komt voor het onderhoud.

Graag kom ik na een jaar nog een keer kijken naar de nieuwe tuin en geef dan nog wat extra tips.

Tussentijds contact is natuurlijk ook mogelijk.


Share by: